Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1.’Windmolens op zee afgrijselijke industrie’, zegt baas Boskalis
Het kabinet Rutte 3 heeft ambitieuze plannen met windmolens op zee. Maar volgens topman Peter Berdowski van offshorebedrijf Boskalis wordt er met veel te zonnige scenario’s gerekend wat betreft de kosten, zegt hij tegen het FD. “Wat wij zien: de problemen worden naar de toeleveranciers geduwd. (…) Rendementen wegen niet op tegen de risico’s. De afbouw van subsidies trekt een bloedspoor. Offshore wind wordt zo een afgrijselijke industrie.”
2. Meeste schenkingen door 20% rijksten: vooral van ouder aan kind
In Nederland werd van 2007 tot 2015 4,5 miljard euro per jaar geschonken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van gegevens van de Belastingdienst. Daaruit blijkt dat rijkdom wordt doorgegeven van ouder op kind. Vooral de meest vermogende 20 procent van Nederland geeft geld. 80 procent van alle schenkers komt uit deze groep en die is ook goed voor meer dan 80 procent van het totale geschonken bedrag.
In 2013 en 2014 was er de mogelijkheid om onder de verruimde vrijstelling een eenmalige schenking te doen van een ton ten behoeve van een eigen woning. Onder die regeling is in beide jaren samen bijna 10 miljard euro geschonken. De regeling is in 2016 opnieuw ingevoerd.
3. Weer vliegramp met Boeing 737 Max: oorzaak nog onduidelijk
In het weekend zijn 157 mensen omgekomen nadat een Boeing 737 van Ethiopian Airlines 6 minuten na opstijgen neerstortte. Op de vlucht van Addis Abeba naar Nairobi zaten 149 passagiers en 8 bemanningsleden. Ook zouden vijf Nederlanders zijn omgekomen maar dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegd. Over de oorzaak van de ramp is nog niets bekend. Wel was op radargegevens te zien dat het toestel aan snelheid had gewonnen, maar te weinig aan hoogte.
Het rampvliegtuig behoort de nieuwste generatie Boeings die inmiddels over de hele wereld in gebruik zijn. Het is hetzelfde type toestel als het op 30 oktober neergestortte vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Het onderzoek naar die crash loopt nog.
4. Nederlandse schoenen- en tassenmaker Fred de la Bretoniere failliet
Het moederbedrijf van de Nederlandse schoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam vraagt faillissement aan. Vorige week viel al het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de groothandelsactiviteiten om, nu is faillissement aangevraagd voor de overige bedrijfsonderdelen, waaronder de winkels en webshop.
Naar verwachting wordt het faillissement dinsdag uitgesproken. De directie hoopt op een doorstart.
5. Ook de D66-leden keren zich tegen het verhogen van de rente op studieleningen
De verhoging van de rente op studieleningen staat in het regeerakkoord, maar de achterban van drie van de vier coalitiepartijen is tegen het plan. In navolging van het CDA en ChristenUnie keerden zondag ook de D66-leden zich tegen het wetsvoorstel. Het congres nam zondag een motie aan waarin de Eerste Kamerfractie wordt opgeroepen tegen het wetsvoorstel te stemmen.
D66-senator Alexander Rinnooy Kan houdt nog een slag om de arm. "Het mag duidelijk zijn dat wij kritisch zijn, maar we willen het proces aflopen. Pas na het debat met de minister tellen wij onze knopen en hakken wij de knoop door", zei hij tegen het AD.
6. Schreeuwend tekort aan Italiaanse olijfolie...Spanje profiteert
Consumenten kunnen erop rekenen dat Italiaanse olijfolie duurder wordt. Dit als gevolg van de ingestorte olijfolieproductie in Italië. Vorig jaar is ruim de helft minder geoogst dan het jaar daarvoor, meldt boerenorganisatie Coldiretti. Dat heeft 185.000 ton olijfolie opgeleverd, de laagste productie in 25 jaar.
De belangrijkste olijfolie regio Apulië kampt al jaren met de Xylella-bacterie die het op olijfbomen heeft voorzien. Daar komt nog klimaatverandering bij. Griekenland en Marokko hebben Italië voor het eerst ingehaald op de ranglijst van olijfolieproducerende landen. Spanje heeft zijn koppositie versterkt met een plus van 25 procent.
7. Je bankrekening delen met betaalapp: weet wat je doet, waarschuwt DNB
Het gros van de Nederlanders weet niet wat PSD2 inhoudt, zegt De Nederlandsche Bank (DNB) die met een campagne komt om de betaalrichtlijn uit te leggen. Payment Service Directive 2, is de nieuwste Europese wet op het gebied van betalen. Het maakt het mogelijk dat, naast je eigen bank, andere partijen en bedrijven toegang mogen vragen tot je bankrekening en dus inzage krijgen in alle betaalgegevens.
Die partijen moeten dan wel een bankvergunning hebben. "Als er een vergunning is, kan de vraag worden gesteld of je toegang wilt geven tot de bankrekening en daar moet je dan goed over nadenken", aldus Pieter Hielkema, directeur betalingsverkeer van DNB.
8. Als vrouwelijke manager stap terug doet, krijgt ze minder snel leidinggevende baan
Vrouwen belanden vaker dan mannen in een niet-leidinggevende functie als ze aan een nieuwe baan beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ongeveer twee op de vijf leidinggevende mannen én vrouwen maakt in hun loopbaan een overstap naar een lagere functie. Voor vrouwen betekent dit, dat 58 procent van hen in een niet-leidinggevende functie terechtkomt, bij mannen geldt dat slechts voor 37 procent.
Hierdoor is de kweekvijver van vrouwen voor toekomstige topfuncties kleiner. Volgens het SCP zou dat deels een verklaring zijn voor het lage aandeel vrouwen in topfuncties. Op dit moment vervullen vrouwen 15 procent van de topfuncties in de 5000 grootste bedrijven, bij de Rijksoverheid is het aandeel vrouwen in de top 34 procent.
9. Trump vraagt Congres toch even bijna $9 miljard voor zijn muur
De Amerikaanse president Donald Trump gaat vandaag in het Congres groen licht vragen voor zijn begroting van 2020 en daar komt één opvallende vraag in voor: hij wil 8,6 miljard dollar voor zijn muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dat bedrag ligt zes keer hoger dan wat het Congres goedkeurde voor zijn grensprojecten in de vorige twee aanslagjaren. Of het Congres dit geld ook toekent, valt te betwijfelen, want de Democraten hebben er de meerderheid.